1. Een echte feestmaaltijd:
Wild met knolselderpuree, postelein en een mango-sausje
Ingrediënten: (1p)
- 100 gr wild naar keuze
- Optioneel voor de wildsaus: rode wijn en balsamico-crème
- 1/2 knolselder
- 50gr postelein
- ¼ mango
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1el hennepzaadolie
- 1el olijfolie
- 1el walnootolie
- Nootmuskaat
- Peper
- Himalayazout
- peterselie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 100°C.
Kies een stuk wild naar keuze (Ree is erg lekker), bak dit stuk wild tijdens je bereidingen op het juiste moment, dit is voor elk stuk anders. Gebruik eventueel de oven om het vlees verder te laten garen op zachte wijze.
Breng een bodem water aan de kook in een steelpannetje en schil de knolselder ondertussen, snij hem in blokken en voeg toe aan het licht kokend water.
Schil en snijd de sjalot en het teentje knoflook en voeg ook toe aan de knolselder in het pannetje. Laat garen en voeg er nog nootmuskaat, peper, himalayazout en peterselie toe naar smaak.
Maak ondertussen de mangospread, snij en schil ¼ van een mango af en doe deze in een cutter. Cut fijn en meng daarna met de spatel 1el hennepzaadolie eronder.
Was nu de postelein en ontdoe van zijn worteltjes en meng deze met wat peper, himalayazout en 1el walnootolie in een kom.
Vergeet niet je wild klaar te maken tussendoor. Ik blus meestal met enkel en alleen rode wijn en balsamico-crème. 🙂
Als de knolselder gaar is, plet je deze tot een puree met alle ingrediënten en de sjalot en knoflook. Kruid eventueel nog bij.
Dresseer je bord met de knolselderpuree, de salade en het mango-sausje en je stukje vlees.
2. Chia-koekjes gevuld met een spread naar keuze
Ingrediënten v.d. chiakoekjes: (1p)
- 5el chiazaad
- 100ml water
- 20gr volkoren boekweitmeel
- Beetje citroensap uitgeperst
- Snuifje himalayazout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Meng alle ingrediënten onder elkaar en laat even rusten, op die manier kunnen de chiazaadjes gaan zwellen en een dikke pap vormen voor het deeg.
Na 10 minuutjes roer je nog eens om en na 20 minuten in totaal kan je het deeg in een vorm plaatsen. Verdeel het deeg goed over de vorm en zorg dat het koekje volledig op de bodem en zijkanten gesloten is.
Plaats in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuutjes en klaar is het koekje om te vullen.
3. Paprika-kreeften-spread
Ingrediënten: (1pers)
- ½ paprika
- 20gr kreeft
- 2 el olijfolie
- Kurkumma
- Peper
- Komijn
Bereidingswijze:
Ontdoe een kreeft van zijn vlees en doe het in een cutter. Was en snij je paprika open en gebruik de helft ervan ook in de cutter.
Voeg er de kruiden aan toe en cut alles tot een spread. Voeg als je klaar bent de olijfolie toe en meng dit nog met een spatel.
Gebruik deze spread op je brood, bij hapjes of vul het chiakoekje ermee.
4. Rode bieten, kokos-spread
Ingrediënten: (1pers)
- ¾ rode biet
- ½ el kokosschilfers
- 120ml kokosmelk om de biet in te koken en mixen
Bereidingswijze:
Breng de kokosmelk in een pannetje met deksel lichtjes aan de kook. Schil ondertussen je rode biet en snij deze in blokjes.
Voeg deze blokjes aan de kokosmelk toe en kook de rode biet gaar.
Wanneer deze gaar is haal je van het vuur en die je ze in een cutter met de kokosmelk of gebruik je een mixer. Mix tot een spread en voeg aan het einde de kokosschilfers toe.
Gebruik op je brood, bij hapjes of vul er de chiakoekjes mee of gebruik deze spread bij je salade.
5. Avocado, verse groene erwten spread
Ingrediënten: (5-6p)
- 2-3 el pompoenpitolie
- ½ avocado
- 350 gram erwten (gekookt)
- Dragon
- Citroensap
- Himalayazout
- Peper
- Bieslook (vers)
Bereidingswijze:
Wanneer je droge erwten gebruikt, moet je deze eerste nog spoelen, weken en koken. Doe dit zoals aangewezen.
Daarna doe je alle ingrediënten, in een cutter, behalve de pompoenpitolie. Cut alles tot een spread en kruid af naar smaak. Meng er aan het einde de pompoenpitolie onder en geniet van deze spread in een witloofbootje, chiakoekje, bij hapjes of gewoon op je brood.
6. Hummus van pompoen
Ingrediënten:
- 2-3 el walnootolie
- 100gr kikkererwten
- 60gr pompoen (gekookt/gestoomd)
- ½ (klein) teentje look
- Peper
- Himalayazout
- Koriander
Bereidingswijze:
Spoel, week en kook de kikkererwten zoals aangewezen of gebruik kikkererwten uit blik in eigen nat zonder toevoegingen. Schil je pompoen en snijd in stukken en stoom deze gaar.
Voeg alle ingrediënten, behalve de walnootolie, toe aan een cutter en mix deze tot een hummus.
Meng met een spatel de walnootolie er onder en gebruik de hummus bij hapjes, rauwe groenten, brood, het chiakoekjes of andere toepassingen naar keuzen.
SOEPEN
7. Savooikool-pompoen-soep
Ingrediënten:
- 1 savooikool
- ½ pompoen
- 1 stengel prei
- 1 grote rode ui
- 4 teentjes knoflook
- Himalayazout
- Peper
- Tijm
- Optioneel: soep afwerken met cottage cheese in je bord
Bereidingswijze:
Was de buitenste blaadjes en snij de savooikool in grove stukken. Was en snij de preistengel in grove ringen. Schil en snij de pompoen in 2 en ontdoe van de pitten, snij hem daarna in blokjes. Schil de ui en knoflook en snijd in grove stukken.
Doe de groenten in een ketel gevuld met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook en draai het vuur wat lager als je water lichtjes kookt. Voeg er de kruiden aan toe en doe dit ook naar smaak.
Mix na 30-40 minuten je soep. Wanneer je op je bord schept, kan je eventueel 2el cottage cheese toevoegen, geeft een heerlijke toets aan je soep.
Smakelijk!
8. Bottenbouillon
Ingrediënten:
- 6liter zuiver water
- 1 (volledige) Trio Bio kip (800gr)
- 280gr wortels
- 280 gr rode ui
- 240 gr witte ui
- 6 tenen knoflook
- 300 gr bloemkool
- 15gr himalayazout
- 13x draaien aan de pepermolen
- 1el gedroogde rozemarijn
- 1el gedroogde tijm
- ½ el gedroogde basilicum
- ½ el gedroogd bonenkruid
Bereidingswijze:
Was, ontdoe van de schil en snij alle groenten in grove stukken.
Breng met 6 liter water en de kip in een grote ketel licht aan de kook en zet daarna het vuur naar stand 1 of 2.
Doe alle kruiden erbij en laat voor 24u-72u staan op dit laag vuur.
Je kan ook altijd werken met een slowcooker.
Na het trekken, kan je de bouillon zeven en is hij klaar voor gebruik of om in te vriezen in porties.
9. Witloof-prei-soep
Ingrediënten:
- 3 stronken witloof
- 1 grote witte ui
- 2 stengels prei
- 2 bio-appels
- 3 teentjes knoflook
- 1 pollepel bottenbouillon
- Himalayazout
- Peper
- gedroogde oregano
- gemalen kruidnagel
Bereidingswijze:
Ontdoe het witloof van zijn buitenste loof. Was en snij nu de prei, het witloof en de appels in grove stukken. De appels behouden hun schil. Ontdoe de knoflook en ui van hun schil en snij ook in grove stukken.
Voeg alle groenten samen met de kruiden in een ketel en breng met water aan de kook voor 30-45 minuten. Mix de soep wanneer hij er klaar voor is en voeg erna de bottenbouillon toe. Proef of je nog extra moet afkruiden.
10. Kogelrammenas-pastinaak-soep
Ingrediënten:
- 1 kogelrammenas
- 4 pastinaken
- 1 grote sjalot
- 3 teentjes knoflook
- 1 pollepel bottenbouillon
- Himalayazout
- Peper
- Gedroogde rozemarijn
Bereidingswijze:
Schil en snij de kogelrammenas en pastinaak in grove stukken. Haal de schil van de sjalot en knoflook af en snij in grove stukken. Voeg alle groenten samen met de kruiden in een ketel en breng met water aan de kook voor 30-45 minuten. Mix de soep wanneer hij er klaar voor is en voeg erna de bottenbouillon toe. Proef of je nog extra moet afkruiden.
11. Champignon-broccoli-soep
Ingrediënten:
- 1 broccoli
- 3 teentjes knoflook
- 1 witte ui
- 150gr paddenstoelen (zwammen, champignons, shitake…)
- 1 pollepel bottenbouillon
- Himalayazout
- Peper
- Gedroogde basilicum
- 1el ghee / volle roomboter
Bereidingswijze:
Was en snij de broccoli in grove stukken. Haal de schil van de ui en knoflook errond uit en snij deze ook in grove stukken.
Borstel de paddenstoelen om overtollige grond te verwijderen.
Doe 1el ghee of volle roomboter in een ketel en zet het vuur middelhoog. Als de ketel warm genoeg is en de boter/ghee gesmolten is, voeg je de paddenstoelen toe.
Deze stoof je gaar waarna je er de ui, knoflook en broccoli aan toevoegt. Nu voeg je ook water erbij en de kruiden, breng aan de kook voor 30-45 minuten.
Mix de soep wanneer hij er klaar voor is en voeg erna de bottenbouillon toe. Proef of je nog extra moet afkruiden.